tiistai 22. joulukuuta 2020

Steiner-nuken teko



Kankaan valinta

Useinmiten käytän Kirjokannasta ostettua Steiner-koulujen käyttämää trikoota, jota siellä viimeksi käydessän oli useampaa värisävyä. Koska olen tehnyt nukkeja Suomi-Kenia Seuran ja Seedin hankkeiden hyväksi, ystäväpiirissä on ollut myös henkilöitä, jotka ovat toivoneet lapselleen joko mustaa tai ruskeaa nukkea. Niihin kangasta olen ostanut Hobby Pointista. Kankaat on tarkoitettu nukentekoa varten, mutta Kirjokannan kankaat ovat kuitenkin osoittautuneet paremmiksi. Kankaiden paksuus ja tiukkuus ovat just sopivia toisin kuin Hoppy Pointin. Samalla kaavalla Kirjokannan kankaasta tehdystä nukesta tulee kooltaan kankaan venyvyyden vuoksi myös suurempi kuin Hoppy Pointista ostetusta kankaasta. 




Kaavat


Steiner -nukkeja tehdään eri kokoisia ja eri tyyppisiä. Käytössäni on vuosia ollut Espoon Steiner-koululla käymältäni kurssilta saatu kaava sekä Karin Neuschützin mainio perusopas Waldorfdockor. Nuken kaavojen lisäksi kirjassa on ohjeita vaatteiden tekoa varten. Kirja on painettu vuonna 1993, ilmeisesti juuri niihin aikoihin tein esimmäisen Steiner-nukkeni lapselleni, jonka Turun Steiner-koulusta ostettu nukke oli muuton yhteydessä kadonnut. Tässä linkki kirjailijan sivulle.



Nuken pää

Nuken teko aloitetaan päästä, joka pyöritetään puhtaasta villasta. Kirjokanta myy myös villaa. Pään koko on noin neljännes nuken pituudesta, joten sen mukaisesti tekijä voi säätää kaavan kokoa. Pään yli vedetään ohut kangas tai verkko. Siihen sopii mainiosti esimerkiksi apteekista saatavaa Tubinette -niminen kirurginen sukkaside, jota on saatavana eri kokoisena. Pään muoto tehdään jämäkällä puuvillalangalla, joksi hyvin sopii esimerkiksi kalastajalanka.

Viime päivinä olen tehnyt ensimmäiset nenälliset nuket. Nenä huovutetaan nuken kasvoihin. Muotoilun jälkeen pään ympärille vedetään trikookangas. Pienet silmät ja suu tehdään neulalla läpi takaraivosta.



Mitä uutta?

Aiemmin tein nukkeja pohjoismaiseen tyyliin kuten olin kursseilla ja kirjoista oppinut. Instagramista löytämäni upeat nuket saivat minut kuitenkin selvittämään, miten ihmeessä nukelle tehdään nenä ja joskus jopa korvatkin. Samoin tajusin, että nuken raajoja voi myös muotoilla sopivasti ja olka- ja lonkkanivelet voi tehdä löysemmiksi niin että nukke istuu ja muutenkin raajat liikkuvat helpommin.  Pinterestin ja YouTuben kautta löytyi sopivaa oppimateriaalia. Jos asia kiinnostaa, tässä hyviä ohjeita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti