maanantai 23. marraskuuta 2020

Nukenvalmistus



Olen jo aiemmin näiden blogitekstien alussa vuonna 2015 kirjoittanut nuken tekemisestä, mutta lisään tähän kuitenkin muutaman ajatuksen ja kuvan prosessista. Steiner-nukke on käsityönä tehty, kestävä ja ympäristöystävällinen lelu. Lelujen suhteen pidän ajatuksesta, että niitä on lapsella rajallinen määrä, vähemmän kuin se noin 1000 lelua, mitä suomalaislapsilla nykyään joidenkin tutkimusten mukaan on. Minua miellyttää myös ajatus, että Steiner-filosofian mukaan lapsella olisi hyvä olla tunnesuhde jokaiseen leluun, leluista pidettäisiin tai niitä jopa rakastettaisiin ja niistä pidettäisiin huolta. 

Kävin muutama päivä sitten Harjavallassa Cedercreuzin museossa, jossa on upea Rakas Martta - Elämäni nukke -näyttely. Myös Martta-nukke on käsin rakkaudella tehty. Museossa oli muutama upea videokertomus omistajansa suhteesta omaan Martta-nukkeensa.

Rakas Martta - Elämäni nukke

Mistä Steiner-nukke on tehty?

Steiner-nuken materiaalit ovat trikookangas, lampaanvilla, sukkaside (apteekista Tubinette), pään muotoilua varten kalastajalankaa, ompelulankaa, kirjontalankaa silmiä ja suuta varten sekä erilaisia lankoja ja materiaaleja hiuksia varten. Nuken voi ommella ompelukoneella, mutta itse pidän käsinompelusta, joka on mielestäni helpompaa kuin ompelukoneella tekeminen. Tekemiseen tarvitaan myös paperia ja sakset sekä erilaisia silmäneuloja.


Yllä oleva nukke on valmistunut tänä syksynä. Olen tehnyt myös kaksi vaaleahiukkaista pörröpääksi nimittämääni nukkea. Tässä muutama kuva nuken valmistumisesta.



Nuken voi vaatettaa joko tytöksi tai pojaksi esimerkiksi näin. Alla olevista nukeista voi huomata, että nukeista tulee aina yksilöitä, vaikka kaavat ja välineet ovat samat.


Instagram

Olen opiskellut tänä syksynä Instagramin käyttöä ja perustanut sinne nukeille oman Tunnenukke -tilin.  Myös Facebookissa on samanniminen tili, jonka päivitys tältä syksyltä on vielä vaiheessa.

Instagram on opettanut paljon. Se on nukentekijälle aarreaitta, josta olen löytänyt paljon upeita nukkeja ja nukentekijöitä. Olenkin seuraavien nukkien osalta päättänyt kokeilla vähän toisenlaisia tekotapoja. Myös Pinterestissä on paljon kuvia ja myös ohjeita nukentekoon. 

Nukenvaatteita

Aiemmin olen tehnyt vaatteita sekä ompelemalla että virkkaamalla ja neulomalla. Jokin aika sitten ostin Itäkeskuksen kierrätyskeskuksesta kaikki värikkäät huovanpalat opiskellakseni huovan toimivuutta nukenvaatteissa. Huopa on helppoa ja mukavaa työstää. Tässä ensimmäisiä takkeja ja yhdet housut.



Koulutusta Keniaan

Myyn nukkeja ja nukenvaatteita kenialaisten koululaisten hyväksi. Olen rakastunut Keniaan Nakuru Trade Institute -nimisessä ammattikoulussa, joka on rakennettu 2000-luvun alkuvuosina ja jossa tarjotaan laajasti ammatillista koulutusta paikallisille nuorille. Nykyisin täällä Suomessa olen enemmän tekemisissä Suomi-Kenia Seuran sekä Seed ry:n koulutushankkeiden kanssa. Kaikki tuotto nukeista menee näiden hankkeiden hyväksi. Mikäli haluat ostaa nuken/nukenvaatteita, ota yhteyttä. irmeli.puntari@woods.fi tai 0405942584





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti