maanantai 2. marraskuuta 2015

Miten Steiner-nukke tehdään?






Steiner-nuken valmistukseen käytetään luonnon materiaaleja, trikookangasta, rasvapestyä villaa, silkkiä, puuvillaa, pellavaa...

Materiaalit

Trikoo -kangas, saatavana eri värisenä, myy esim. Kirjokanta tai HobbyPoint
Rasvapesty villa, myy esim Kirjokanta
Rullalankaa, nuppi- ja silmäneuloja, myös tylppä kanavaneula
Ohutta villa/puuvilla/pellavalankaa
Kirjontalankoja
Kestävää paksua puuvillalankaa
Haavakäärettä, apteekit myyvät


Villa on nukenteon kallein komponentti työpanoksen ohella (jos sitä haluaa laskea). Olen käyttänyt pääasiassa Kirjokannasta saatavaa rasvapestyä villaa, mutta tänä syksynä sain lahjaksi vanhan futonin sisustan. Se on osoittautunut paremmaksi täyttömukavuuden kannalta, koska futonissa villa on muotoutunut levyiksi ja se on siten helppo kääriä jalkojen ja käsien muotoon. Päähän sen sijaan Kirjokannan villa on parempi.

Pää 

Nuken teko aloitetaan päästä. Ristikkäin asetetuista villasuikaleista muodostetaan pää, joka kuristetaan tiukasti kaulasta kiinni. Päälle vedetään harsokangas, jonka päälle luodaan vahvalla puuvilla/pellavalangalla pään muoto. Sen jälkeen pään päälle ommellaan tiukasti trikookangas.





Kaava

Pään koon mukaan tehdään nukelle kaava, jossa vartalo ja jalat ovat 1,5 kertaa pään pituisia, ja jalkaterä 2/3 pään pituudesta. Kättä varten on oma kaava.

Trikookankaat ovat paksuudeltaan ja rakenteeltaan erilaisa. Siksi samallakin kaavalla leikatusta nukesta saattaa tulla erikokoinen.

Ompelen kaikki saumat käsin. Käännän kankaan saumat sisäpuolelle ja täytän osat villalla niin, että sekä jalkoihin että käsiin muodostuu sopiva muoto. Villa on hyvä kiertää suoralle rullalle ettei jalkoihin, käsiin eikä vartaloon muodostu muhkuroita. Apuna villan työntämisessä käytän yleensä puista kauhanvartta.

Sen jälkeen pää pujotetaan kaula-aukosta sisälle ja suljetaan kaula-aukon ympäri pujotetulla langalla. Pää kiinnitetään vartaloon pienin näkymättömin pistoin. Samoin kädet. Viimeistelyssä muodostetaan jalkaterä ja erotetaan kämmen käsivarresta.




Hiukset

Hiukset voi tehdä monella eri tavalla. Itse ompelen jokaisen hiuksen kiinni nuken päähän niin, että se varmasti kestää leikkejä ja pesua. Yleensä ennen ompelun aloittamista hahmottelen yksinkertaisilla langoilla hiusten muodon. Nukelle voi tehdä sekä pitkiä että lyhyitä hiuksia, länsimaisia tai afrikkalaisia kampauksia. Paras lopputulos saadaan ohuella langalla. Hiusten teko tällä menetelmällä on nukenteon työläin osa, saattaa pahimmillaan vielä jopa kymmenen tuntia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti